Broderade Märken Mc-Märken Logotyper
Ateljé Kreativ

Sidan för dig som önskar beställa allt från ett märke till flera hundra.

Telefon

Telefon

Mejl

Mejladress

Post

Skicka brev

Fyra sätt att fästa broderade tygmärken på.

Här kan du se på video eller läsa text och till och med ladda ner pdf.

Det är inte så svårt att fästa märken som du kanske tror. 

De sätt du kan fästa märken på är:

 • Med klister
 • Sy för hand
 • Kardborre
 • Magnet

Märke med klisterbaksida

Se video på Youtube.


 1. Ta bort skyddspappret på baksidan, om det sitter kvar.
 2. Strykjärnet skall stå på strax under 3 prickar.
 3. Lägg plagget så platt som möjligt på strykbrädan med sidan upp som märket skall vara på.
 4. Placera märket.
 5. Lägg en bit lakansväv eller annat tyg som tål strykning med ånga, över märket. Se till att inte flytta på märket.
 6. Pressa med strykjärnet i 10-15 sek. Ångan skall vara på. Lyft lite och flytta styrkjärnet några gånger under tiden. Stryk inte utan pressa ganska hårt, var extra noga runt ytterkanten så den fastnar ordentligt.
 7. Låt kallna ordentligt gärna några timmar.
 8. För att det skall sitta länge rekommenderar jag att även sy. Det behöver inte vara så tätt, du kan ha upp till 2 cm mellan stygnen. Läs nästa avsnitt hur du syr.

Stryker du på skinn och annat material som inte tål ånga eller värme kan du lägga några bitar papper precis utanför märkets kant så det skyddar skinnet, alternativt klipper du ut en cirkel ur ett pappersark som är någon mm större än märket och ha det som skydd.

Notera: Klister fäster inte på alla ytor. Ju mer vattenavvisande ett material är desto sämre fäster märken med klister. Skinn, plast, regnjackor, vattenavvisande jackor, väska av nylon mm. är sådan material som är svåra.

Skulle märket lossa lite efter en tid stryk då igen med ånga och glöm inte en tygbit över. Fastnar det inte kan du trycka in en liten bit av klisterfilmen Vliesofix och pressa.

Vliesofix finns att köpa på t.ex. Panduro.

avdelare-fjäril

Sy fast för hand

Se video på Youtube.


 1. Placera märket. Nåla runtom.
 2. Syr du fast det för hand trär du en nål och sticker upp nålen strax innanför den broderade ytterkanten, satinsömmen. Låt ca 10 cm av trådänden vara kvar undertill. Stick ner nålen rakt över satinsömmen och ner i tyget.
 3. Ta upp nålen nu en liten bit från första uppsticket, mellan 3-10 mm bort. Stick åter igen ner nålen på utsidan av satinsömmen rakt över från uppsticket.
 4. Upprepa detta hela vägen runt.
 5. Knyt ihop trådändarna. För extra säkerhet kan man med nålen sticka in tråden mellan märket och tyget och sedan klippa bort det överflödiga.
 6. Syr du på maskin använder du antingen raksöm och syr en söm precis innanför ytterkanten eller så väljer du en sick-sack och syr över ytterkanten.

Ju längre stygn du använder desto lättare är det att ta bort om det skulle behövas.

Även om du har klister på baksidan kan det vara bra att sy fast märket. Det behövs då inte så täta stygn. Denna söm är inte så mycket för att hålla fast märket utan att man inte så lätt skall kunna skrapa upp kanten så klistret lossnar. Gör därför stygnen tätare runt hörnen om märket är kantigt.

avdelare-fjäril
avdelare-fjäril

Kardborre

Se video på Youtube.

Om så önskas kan jag fästa kardborre på märkena. Vill du spara pengar kan du sy fast kardborren själv.


 1. Lägg märket på en kardborrebit, den hårda delen. Den mjuka skall vara på plagget.
 2. Du behöver inte nåla det räcker med att hålla märket.
 3. Trä maskinen med lämplig trådfärg.
 4. Ställ in stygnlängd på ca 3 mm och spänn ev. övertråden något. Om undertråden är som ett rakt streck måste du öka övertrådsspänningen.
 5. Sy nu runtom precis innanför den täta ytterkanten (som oftast finns på märket). När du kommit varvet runt syr du omlott några stygn och backa några.
 6. Klipp trådarna och klipp sedan bort överflödig kardborre.
avdelare-fjäril

Fästa med magnet.

Tyvärr har jag ännu inte haft tid att testa detta sätt men tänkte jag kan skriva hur det är tänkt ändå.


Detta sätt är till för då man vill kunna ta bort märket utan att det blir spår kvar. Det är inte alltid man vill fästa märken permanent. Då kan man använda magneter istället. Till det behövs två mindre kylskåpsmagneter och en avlång. De små limmar man fast på baksidan av märket och ev. kan man sy fast märket utmed kanten mot en tygbit som sedan klipps i samma form som märket. Nu placerar man den avlånga magneten i t.ex. ficka och placerar märket utanpå. magneterna håller nu fast märket under kvällen och man kan sedan bara plocka bort det när det inte behövs. Perfekt när man även lätt vill kunna flytta märket till annat plagg.
Tack Mats H. för detta suveräna tips.

avdelare-fjäril
avdelare-fjäril

Pdf-fil

Du kan ladda ner denna pdf-fil för att skicka med till de som skall ha märkena.
Spara instruktionerna på din dator.


avdelare-fjäril